We werken volgens de Omgevingswet (doel 1)
- We werken in de komende jaren stapsgewijs naar een nieuw gebiedsdekkend omgevingsplan. In 2025 bereiden we die wijziging (actualisatie) voor Haalderen voor.
- We behandelen aanvragen voor omgevingsvergunningen in de intake- en omgevingstafel. Soms is daarbij een bindend advies van de gemeenteraad nodig. Vast onderdeel van het intakeproces is een "keukentafelgesprek" met initiatiefnemer. Doel hiervan is het wederzijds toelichten van het initiatief en het proces naar een vergunning.
- Voor kleine woningbouw-initiatieven (1 – 3 woningen) geven we in een programma aan onder welke voorwaarden we initiatieven c.q. vergunningaanvraag in behandeling nemen. Dit doen we zowel voor de woonkernen (bijvoorbeeld woningsplitsing of -toevoeging) als voor het buitengebied (bijvoorbeeld bij stoppende agrarische bedrijven).
- We stellen in overleg met de gemeenteraad een omgevingsprogramma biodiversiteit en landschap op dat eind 2025 gereed kan zijn.
- We werken aan het van Rijkswege gevraagde programma Volkshuisvesting (incl. woon-zorg-visie).
- Vanuit de notie dat de balans tussen bouwen, infrastructuur en groene ruimte scherpe keuzes vraagt doen we een voorstel voor herijking van de Omgevingsvisie uit 2023.
Realisatie van ongeveer 245 nieuwe woningen, verspreid over meerdere woonkernen (doel 2)
We werken aan ons woonbeleid en aan de realisatie van woningbouwplannen. Beiden staan hieronder toegelicht.
Woonbeleid
- We focussen op de geprioriteerde bouwlocaties in de gemeente.
- We gaan in gesprek met de raad over woningbouwlocaties voor de langere termijn (na 2030), in samenhang met ontwikkeling van infrastructuur en groene ruimte dichtbij de woonomgeving.
- We leggen de actualiseerde Woondael 2.0 aan de gemeenteraad voor.
- We actualiseren ook de afspraken met de corporaties.
- Een van de afspraken in de Woondeal 2.0 is om minstens 30% van het bouwprogramma in de sociale huur te realiseren. Hiervoor betrekken we de corporaties vroegtijdig in gesprekken met ontwikkelende partijen. Dit doen we ook bij de geprioriteerde plannen.
- We werken mee aan wijkplannen van de corporaties. Dat zijn Klappenburg 2 in Bemmel, Lootakkers in Gendt en Salland (Oude bongerd) in Haalderen waar 49 verplaatsbare woningen komen.
Uitvoering van plannen:
- We verwachten dat er 200 nieuwe woningen worden opgeleverd. Daarnaast worden ca. 50 woningen later opgeleverd omdat de procedure daarvoor uitloopt.
- Afhankelijk van het verloop van planprocedures realiseren we de volgende projecten deels of volledig:
- Oude Bongerd fase 1, Sallandstraat (Haalderen);
- Herinrichting sportpark de Poel (Angeren);
- Blauwe Hoek (Angeren);
- Slingerbos (Huissen);
- Aloysiuslocatie (Huissen);
- Zaal Wapen van Bemmel (Bemmel).
- Incidenteel voegen we woningen toe door bijvoorbeeld functieverandering, woningsplitsing of op bestaande bouwtitels in het omgevingsplan.
- We ronden de volgende projecten planologisch af zodat die na 2025 kunnen worden gerealiseerd;
- Zandsestraat (Bemmel);
- Vleumingen II (Gendt);
- ’t Hof van Klein Baal (Haalderen);
- Dorpstraat, bibliotheek (Gendt);
- Op den Winkel (Angeren);
- Holthuizen (Huissen);
- Klappenburg 2 (Bemmel).
- We bereiden onder andere de volgende plannen voor zodat daarna de planologische procedure kan worden gestart (in of na 2025):
- Driegaarden II en III (Huissen);
- Oude Bongerd fase 2, Sallandstraat (Haalderen);
- Villa Ganita (Gendt);
Verduurzaming en vergroening van de woonomgeving (doel 3)
- Binnen de Groene Metropoolregio werken we aan het gebiedsprogramma voor het middengebied tussen de steden. Zo’n programma is nodig om enerzijds de balans tussen woningbouw en andere ruimteclaims te bewaken en anderzijds afspraken over investeringen te kunnen maken met andere overheden.
- We komen met een voorstel voor het overnemen van het provinciaal eigendom in het Zeegbos waarin ook afspraken staan over het toekomstig beheer en de kosten daarvan.
- We werken mee aan de planvoorbereidingen voor de dijkversterking. In 2025 begint het Waterschap met inventarisaties langs de Rijndijk en later in 2025 langs de Waaldijk.
- Andere activiteiten voor met name de bestaande woningvoorraad, het circulair maken van het bouwen, het vergroten van biodiversiteit en het klimaat-adaptief inrichten van de omgeving, staan in de paragraaf klimaat en energie.
Participatie en betrokkenheid bij de woonomgeving, verbinding met gemeentelijke opgaven (doel 4)
In 2025 volgt de uitrol van de agenda per kern in lijn van de pilot Doornenburg. Daarmee verbinden we de gemeentelijke opgave en inwonersinitiatieven met elkaar.