We versterken de sociale basis waarmee we ondersteuning en welzijnsactiviteiten dicht bij onze inwoners brengen. Inwonersinitiatieven stimuleren, lichte ondersteuning dicht bij huis (doel 1)
- We houden het huidige dienstverleningsniveau van onze welzijnspartners op peil.
- In maart 2025 gunnen we de aanbesteding van de sociale basis definitief en starten we - samen met de nieuwe contractpartner - de implementatiefase op.
Het beheersbaar houden van de kosten in het sociaal domein (doel 2)
- Bij de gunning van de sociale basis selecteren we de nieuwe aanbieder op het vermogen om in te zetten op collectieve voorzieningen, die indicatievrij laagdrempelig toegankelijk zijn. Ook implementeren we samen met de nieuwe aanbieder een werkwijze waarbij we zorg afschalen naar de sociale basis zodra dit mogelijk is.
- We kijken - binnen de gestelde kaders - naar de mogelijkheden voor het afschalen van residentiële jeugdhulp (verblijf).
- We actualiseren ons beleid medische advisering gehandicaptenparkeerkaart.
- We maken in de verordening Sociaal Domein expliciet wat gebruikelijke hulp is.
- Om onze uitgaven doelmatig in te zetten, gaan we meer datagedreven werken: in monitoring, analyse, verantwoording en de vertaling daarvan in de toegang.
We geven uitvoering aan de strategische agenda (doel 3)
- We maken de beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis met de implementatie van ons lokale uitvoeringsplan waarmee we een expliciete verbinding maken met de woon-zorgvisie en we meer specifiek de toegang inrichten.
- We geven lokaal invulling aan de Hervormingsagenda Jeugd. Hierbinnen verbinden we jeugdhulp aan onderwijs en bestaanszekerheid. We zetten in op normaliseren waarmee we onze jeugdigen preventief en integraal willen ondersteunen.
- We versterken de verbinding tussen zorg en veiligheid door:
- Het herijken van het lokaal preventieplan alcohol en drugs.
- Het implementeren van de landelijke leidraad Werken aan Veiligheid in onze werkwijze.
- Het implementeren van Veiligheid in en om school (VioS) op het OBC Bemmel en deze aanpak ook dit jaar af te ronden.
- We werken aan werkzekerheid en inkomenszekerheid:
- Door onze re-integratieproducten op effectiviteit te evalueren en op basis hiervan gewijzigde beleidsregels op te stellen.
- Door een beleidskader armoedebestrijding- en schuldhulpverlening vast te stellen waarbij we onze inkomensondersteunende maatregelen evalueren en onze beleidsregels wijzigen.
- We ontwikkelen een integrale visie op migratie en integratie. Vanuit deze visie realiseren we samenhangend beleid op het gebied van huisvesting, onderwijs, werk en zorg.
- Voor de vijf ketenaanpakken van het Gezond en Actief Leven Akkoord maken we een implementatieplan. Regionaal werken we binnen het Integraal Zorgakkoord samen om de implementatie van deze vijf ketenaanpakken uit te voeren:
- de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI);
- de aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen;
- valpreventie bij ouderen;
- welzijn op recept;
- kansrijke start.
We werken met inwoners samen aan leefbare wijken, buurten en dorpen (doel 4)
- We vereenvoudigen en structureren het proces rondom inwonersinitiatieven. Daardoor wordt het duidelijker en transparanter voor inwoners waar en hoe zij hun initiatief kunnen indienen en hoe het proces verloopt. Indieners van het initiatief krijgen binnen vier weken bericht van de gemeente.
- Met Lingewaard Doet richten we ons op de kernen Angeren, Bemmel, Gendt, Haalderen en Ressen.